Atlas Silkindi

Tavsiye Edenler

Amelia Boone, Bob Metcalfe, Brian Armstrong, Elon Musk, Ev Williams, Gabby Reece, Joe De Sena, Peter Diamandis, Peter Thiel, Steve Jobs, Travis Kalanick, Shah Rukh Khan

Kitabın Konusu

Atlas Silkindi’nin ana teması "insan aklının toplumdaki rolü" dür. Rand sanayiciyi tüm toplumlardaki en değerli organ olarak görüyor ve sanayicilere karşı duyulan genel kızgınlığı son derece sert bir biçimde eleştiriyor.

En Çok Altı Çizilen Bölümler

“Pek sayılmaz, henüz değil, ya da hiç de bile gibi ifadelerin umutsuz bataklığında ateşinizin adım adım, geri dönülmez biçimde sönmesine izin vermeyin. Hak ettiğiniz ama hiç ulaşamadığınız hayatın hüsranıyla ruhunuzdaki kahramanın yok olmasına izin vermeyin. Arzuladığınız dünyayı elde etmek mümkün. Sahiden de var, gerçek, mümkün, size ait.

“Eğer bilmiyorsanız, yapmanız gereken şey korkmak değil, öğrenmek.”

“İnsanlar yalancının kurbanı üzerinde bir zafer elde ettiğini düşünür. Oysa bana göre yalan bir tür kendinden feragat etme eylemidir, çünkü insan gerçekliğini yalan söylediği kişiye teslim eder, o kişiyi kendisinin efendisi hâline getirerek onun görüşünün gereklilikleri doğrultusunda sahte bir gerçeklik şekillendirir. Dünyaya yalan söyleyen biri, o andan itibaren dünyanın kölesi hâline gelir. Beyaz yalanlar yoktur, yalnızca kara yıkımlar vardır, beyaz yalan da yıkımların en karasıdır.

“Gerçeğe bağlılık, ahlakın ayırt edici özelliğidir, düşünme sorumluluğunu üzerine alan birinin bu eyleminden daha yüce, erdemli, kahramanca bir adanmışlık biçimi yoktur.”

“Dünyada akan tüm kan, yargılamayı reddeden, ne katılan ne katılmayan, hiçbir şeyin kesin olmadığını iddia ederek sorumluluktan kaçtığını zanneden insanların elindedir. Gerçeklik de, varlık da, bir toz zerresi de mutlaktır, insan hayatı da öyle. Yaşadığınız ya da öldüğünüz kesindir. Elinizde bir dilim ekmek olup olmadığı kesindir. Ekmeği yiyip yemediğiniz, yemediyseniz onu elinizden kapan birinin midesinde yok olup gitmesini izleyip izlemediğiniz kesindir. Her madalyonun iki yüzü vardır, biri doğru diğeri de yanlış. Tüm kötülük ise ortadan gelir. Hata yapan insanın, yalnızca seçiminin sorumluluğunu alarak da olsa, gerçekle bir bağı vardır. Ortadaki insan ise seçimler ya da değerler yokmuş gibi davranarak gerçeği unutturmaya çalışan, hiçbir mücadeleye katılmayan, masumlardan faydalanıp suçlulara yağ çeken, hem hırsızları hem de soyulanları mahkûm ederek adalet dağıttığını sanan, anlaşmazlıkları düşünürleri ve aptalları orta yolda buluşmaya zorlayarak çözen bir sahtekârdır. Yiyecekle zehir uzlaşırsa yalnızca ölüm kazanır. İyiyle kötü arasındaki bir anlaşmadan yalnızca kötülük faydalanır. Uzlaşı dediğiniz şey, kötülüğü beslemek için iyiliğin kanı çekilirken aradaki lastik borudan ibarettir.”

“Size insan özellikleriyle ilgili bir sır vereyim: Parayı lanetleyen onu haksız yere elde etmiştir, ona saygı duyan ise parayı hak ederek kazanmıştır.”

Kitabın Sinema Uyarlaması

Atlas Silkindi kitabının aynı zamanda bir sinema uyarlaması mevcut. Sinema uyarlaması üç filmden oluşuyor. Dilersen trailer’larını izleyebilirsin.

Atlas Shrugged: Part I

Atlas Shrugged Part II

Atlas Shrugged Part III

Previous
Previous

Sıfırdan Bire

Next
Next

Yenilikçinin İkilemi