#71 – Merak ile başla, azim ile sonuçlandır.
Güzel insan iyi pazarlar!
"Söz Havuzu"ndaki toplam söz sayısı 281 (geçen haftadan +40) olmuş. Hedef 365.
Seni etkileyen, sana ilham veren sözlerle sen de katkıda bulunabilirsin.
Bu bültendeki maddeler;
1) Dinle - kin - tourist
2) Oku - anlatmaya değer her hikaye ...
3) Düşün - çevre tasarımı (environment design)
4) Sor - çevreni tasarlayabiliyor musun?
5) Katıl - kitap kulübü: rollo may - kendini arayan insan
Bu bültenlerden keyif alıyorsan, bir değer elde edebiliyorsan bültenden beslenebileceğini düşündüğün arkadaşlarınla da paylaşabilirsen çok sevinirim. Onlar da bültene kayıt olabilirler.
Keyifli okumalar, dinlemeler, izlemeler. 🤓
KIN - TOURIST
Bülteni bu şarkı eşliğinde okuyabilirsin.
ANLATMAYA DEĞER HER HİKAYE
MERAK İLE BAŞLAR
AZİM İLE SONUCA ULAŞIR
Tek bir soru... Uzay yolculuklarını mümkün kılan, milyonlarca dolar değerindeki projelere ve yıllar süren bilimsel çalışmalara sebep olan tek bir soru:
Dünya'dan başka bir yerde hayat var mı?
Kızıl gezegen olarak bilinen, Roma savaş tanrısının adını taşıyan Mars'ta gerçekten de bir zamanlar yaşam var mıydı?
Her şey 1997 yılında Sojourner'la (Tanrı Misafiri) başladı. Çok küçük ve yavaş bir araç olmasına rağmen Sojourner, Mars yüzeyine gönderilen ve başarılı bir şekilde iniş yapan ilk tekerlekli araçtı.
Eğer suya dair bir iz varsa, Mars'ta bir zamanlar yaşam olması ihtimali de vardı. Bu sebeple 2000'lerin başında Opportunity (Fırsat) ve Spirit'e (Şevk) suyun izini sürme görevi verildi. Gezegen yüzeyinde su olduğuna dair kanıtlar buldular.
2012 yılında kızıl gezegene inen Curiosity (Merak), karbon içeren organik moleküller buldu ve krater gölünün canlı organizmaların gelişimine uygun olabileceğini ortaya çıkardı.
Gelelim 2021'e... Perseverance (Azim), yedi aylık bir yolculuk sonunda Mars'a iniş yaptı. Gezegende bir zamanlar yaşam olduğuna dair kanıt arayacak.
İster Dünya'dan Mars’a giden yolları anlatsın, ister insandan insana giden yolları; anlatılmaya değer her hikaye merak ile başlar, azim ile sonuca ulaşır.
Kaynak: Ali Koç Instagram Paylaşımı
Fide Okulları kurucusu Ali Koç'la çektiğimiz "Ebeveynler çocuklarına olanak sağlamasın." başlıklı podcasti dinleyebilir, bölüm notlarını inceleyebilirsin.
ÇEVRE TASARIMI
(ENVIRONMENT DESIGN)
Küçük bir çocukken çevreni ailen oluşturuyor. İkinci aşamada bu görevi akranların alıyor. Tutkulu, hırslı insanlar için bir de üçüncü aşama var. Kendi akranlarını seçerek kendi çevreni oluşturmak.
KENDİ ÇEVRENİ OLUŞTURABİLİYOR MUSUN?
Akranlarının hayatındaki etkisinin farkında mısın?
Birlikte olmaktan keyif aldığın insanlarla vakit geçirebiliyor musun?
Akranlarını seçebiliyor musun?
Akranlarını seçebildiğin bir hayat neye benzerdi?
ROLLO MAY'in "KENDİNİ ARAYAN İNSAN" KİTABINI KONUŞUYORUZ.
Çarşamba 21:30
Kaynak: TheMagger
"Endişe çağında yaşamanın ender nimetlerinden biri, bizi kendimizin farkında olmaya zorlamasıdır. Standartlar ve değerler altüst olduğunda, içinde yaşadığımız toplum, Matthew Arnald’ın deyişiyle, "ne olduğumuz ve ne olmamız gerektiği" hakkında bize net bir tablo sunamadığında kendimize dair arayışımıza geri döneriz. Dört bir yanımızı saran acı verici güvensizlik duygusu, bize şu soruyu sormak için yeni bir dürtü sağlar:
Acaba gözden kaçırdığımız önemli bir rehber ve güç kaynağı var mı? Ne geçmiş ne de gelecek açısından hiçbir şeyin kesin olmadığı bir dönemde kendini gerçekleştirmeye giden o uzun gelişme sürecine nasıl girişilebilir?"
Kitabı okusan da okumasan da Zoom üzerinden gerçekleştireceğimiz sohbete katılabilirsin. Zoom linki Çarşamba 21:30'da komünitenin Telegram grubundan paylaşılacak.